18 Aralık 2016 Pazar

Doğru Şarap Açmak / Ayseli İzmen


 
Size bir itirafım var; Bir sene öncesine kadar şarap kapamayı bilmiyordum. Nasıl yani diyeceksiniz! Şarabın kapatma tekniğimi olurmuş… Ancak var. Şarabı doğru şekilde kapamazsanız o şarap bozulabilir. Değil bir hafta sonra, ertesi gün bile şarabı içemezsiniz.

İşte size şarabı doğru kapamanın sırları!

 

Genellikle şarabı açtıktan sonra kapatmak isteyince mantarı ters taraftan şişeye sokarız. Çünkü ıslanmış taraf hafif şiştiği için şişeye girmesi zor olur. Kuru taraf işimize gelir, kolay girer. Bu yüzden hemen kuru tarafla şarabı kapatırız. Oysa kuru taraf kirli olabilir, istenmeyen bakteriler olabilir ve bu şarabı bozar.

 

Durumu en basit şu şekilde anlatabilirim. Mantar kapsüllerin şaraba değmemiş kısmında zamanla gelişen istenmeyen bakteriler ve zararlı mantar olabilir. Siz kapsülün temiz tarafını şaraba soktuğunuzda eğer kapsülde zamanla oluşan bakteriler ve mantarlar varsa bunlar şaraba bulaşır ve şarabı bozar.

 

Mantar her zaman şaraba değmelidir çünkü  şarabın içerisindeki alkol, asit ve tanen mantarı bozulmaktan korur. Bu yüzden şarabın her zaman yatık saklanması önerilir. Yatık saklanan şarap mantara sürekli temas halinde olduğu için mantarın kurumasını engeller. Eğer mantar kurursa çatlar ve hava geçirir. Havayla temas eden şarap bozulur ve okside olur.

 

Bu durumun buşone şarap ile karıştırılmaması oldukça önemlidir. Buşone olan şaraplar mantar enfeksiyonundan etkilenmiş şaraplardır. Bozuk yumurta, nemli bez, klor ve çürük tahta gibi istenmeyen kokular içerir. Her mantar buşone olmaz. Buşone mantar üretildiği an itibari ile enfeksiyon kapar ve şarap ile temas eder etmez şarabı etkilemeye başlar.

 

Bu yüzden bundan sonra şarabı açarken çok dikkatli olun. Özellikle iyi şarapları kendi hatanız yüzünden bozmak istemezsiniz!!

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder