22 – 25 Mart
Tarihleri arasında Ato Congresium da düzenlenecek olan Travel Expo büyük bir
gastronomi zirvesine ev sahipliği yapacak. Sektörün önemli turizm ve gıda
şirketleri, konfederasyon, federasyon ve dernekleri ile çok sayıda yatırımcı ve
gastronomi meraklıları bu organizasyonda hazır bulunacaklar.
Taşpakon (Tüm
Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu) her zaman olduğu gibi yine büyük bir
lezzet şölenine imza atacak. Taşpakon Sayın Gökhan Tufan başkanlığında, yaptığı
tüm organizasyonlarda ve yarışmalarda gerek halka, gerek yatırımcılara, gerekse
öğrencilere Türk mutfağının önemini, değerini ve sahip çıkılması gerektiğini
vurguluyor. Bu anlamda sektör üzerinde; ülke mutfağına, ürünlerine, tarımına
sahip çıkılması hususunda geliştirdiği vizyon ile bir çok kişiye ilham olduğu
yadsınamaz bir gerçektir. 7 bölge 14
lezzet şöleninin yanı sıra bu organizasyonda ayrıca bir ilke imza atılacak.
Taşpakon eğitim
elçisi Mahmut Dolmacı namı değer ‘Baklavacı Mahmut’ önderliğinde tek
tepside tam 290 kg baklava açılıp pişirilerek rekor denemesi yapılacaktır. Bu
nokta da bu organisazyona dair değinmek istediğim asıl konu budur.
Baklava ülkemizin milli değeridir. Yalnızca bir tatlı
değildir! Kültür mirasıdır. Ardında; yüzlerce yıl, emek, hatıra, çaba, ağıt,
hüzün, sevinç barındırır. Maçlar baklavasına oynanır, kız istemeye baklava ile
gidilir, çocuğu olan arkadaşlarına baklava ikram eder… O bizler için bir
tatlıdan her zaman fazlası oldu.
Zamanında
Yunanlıların yaptığı kültür hırsızlığına rağmen patenti Türkiye’ye verilmiş ve
hak yerini bulmuştur. Mahmut Dolmacı o dönemlere ait bir anısında şöyle
demiştir ‘’Bırakın baklava açmasını onlar daha baklavayı yemesini bile
bilmiyorlar!’’
Bu anlamda bu organizasyonda baklavanın Guinness’e girecek
olması Türk yiyecek içecek kültürü için muazzam bir olaydır. Dünya çapında ses
getirecek bu olayın baş mimarlarından olan, 70 yaşına rağmen cesaret ile bu işe
öncülük eden Baklavacı Mahmut’tan sizlere bahsetmek istiyorum;
Mahmut Dolmacı;
Adı her ne kadar baklava ile bağdaşmış olsa da o aynı
zamanda bir Antep ve Türk mutfağı ustasıdır. Yaşı 70 olmasına rağmen duayen
usta Mahmut Dolmacı aktif olarak ülkenin bir çok lise, yüksek okul ve
üniversitelerine giderek uygulamalı eğitimler veriyor.
Bu işin gönül işi olduğunu, gençlerin yabancı mutfaklara
olan ilgisinden çok ülke mutfağına sahip çıkmaları gerektiğini söylüyor.
Bir sohbetimiz de bana ‘Yaptığım eğitimlerde ki tatlıları gelecekte
o öğrenciler şef olduğunda menülere koyacaklar,’’ demişti. Gerçekten de öyle.
Örnekleri olduğu üzere, şimdilerde cennet çamuru tatlısını Alakarte Restoran
menülerinde de görmek mümkün. Bu çabanın karşılığının ziyan olmadığı görmek
beni de ayrıca memnun etmiştir.
Hasta olduğu zamanda bile okul müdürüne ‘’Uygulamayı iptal
etmeyelim çocuklar beni beklerler,’’ diyecek kadar da hoşgörülü bir usta. Sadece
okullarda değil halk eğitim merkezlerinde ev hanımlarına da baklava ve evde
kebap yapma teknikleri üzerine eğitimler veriyor.
Yanında çalışan iki yüzden fazla personeli ve onlarca dükkanı
var. Bir sohbetim de ‘’Usta eğitimlerde baklavayı sen açmak yerine dükkanda ki
ustalardan birini yollasan,’’ demiştim. Çünkü; o mevkide ve yaşta olan bir çok
kişi deyim yerindeyse ununu elemiş, eleğini asmış evde torun seviyor…
Bana içten bir gülümseme ve gururlu bir ifade ile ‘’ Ben o
çocuklarımıza o gençlerimize gücüm yettiğince kendim eğitim vereceğim ve
hamurumu kendim açacağım!’’ Demişti. Ses tonunda o çocuklara ait derin bir
sevgi ve inanç vardı.
Gökhan Tufan - Mahmut Dolmacı |
Bu nedenle yeni nesil, egolu, gösteriş meraklısı ve okullara
sadece fotoğraf çekilmeye ve popülerliklerini arttırmaya giden şefiz diye
geçinen ama gerçekte elle tutulur bir başarıya sahip olmayan kişilerden daha çok
sevilmesinin ve fenomen hale getirilmesinin sebebi de budur.
Mütevazi, alçak gönüllü, yardım sever, enerji dolu ve
inançlı…
Nitekim Konferansa gittiği okullarda onu heykeli ile karşılayan
ve uğruna şiirler yazan insanların olması da bu sebeplerdendir.
Yaşayan bir efsane olan Mahmut Usta aynı zamanda bu
organizasyon için bir mühendis gibi çalışmış ve Taşpakon ana sponsorlarından
olan Crystal firması ile baklavanın pişeceği fırını, tepsiyi, şerbetleme ve
pişirme düzeneğini ince ince yazıp çizmiş ve güzel bir iş çıkarmıştır.
Yaşına rağmen korkmadan ‘Ben bu işte varım!’ demiş ve bu
ilke imza atmak için kolları sıvamıştır. Ciddiyetle evde her gün spor yaparak
form tutan Mahmut Usta rekora günler kala hazır bir hale gelmiştir.
Ben çok sevdiğim ve her anlamda takdir ettiğim Mahmut
Dolmacı’yı, Taşpakon Genel Başkanı Sayın Gökhan Tufanı, Crystal Endüstriyeli ve
proje ortakları Tuader’i, değerli başkanı Prof.Dr Sn. Muharrem Tuna’yı ve emeği
olan herkesi Ülke kültürüne kattıkları
bu değer için canı gönülden tebrik ederim.
Umuyorum ki rekor kırılacak ve Dünya bizi konuşacak.
Saygılarımla…
Firkan Gülaydın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder