Gastronomi dediğimizde kültür ve yemek
arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olduğunu görebiliriz. 1801’de ilk
defa yazar Joseph Berchoux tarafından kullanılan bu terim, Yunanca mide ile ilgili "Gastro"
ve kanun, kural anlamındaki "Nomos" kelimesinden türeyen
"Nomy" kelimelerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Böylece yemek
sadece yaşamamız için bir unsur değil de başka bir boyuta taşınmıştır. Peki ya yemek ve gastronomi sanatla birleşince
aklınıza neler geliyor? Yemek ve sanatın benzerlikleri nelerdir? İkisi bir
araya geldiğinde nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor?
Andy Warhol. Campbell’s Çorba kutuları, 1962. 32 tuvale sentetik boya,
her tuval:20 x 16″ (50.8 x 40.6 cm).
©2015 Andy Warhol Vakfı /ARS, NY/TM Campbell’s
Soup Co. izinli.
|
‘Nouveau Realisme’ akımının bir parçası olan 1930 Romanya doğumlu İsviçreli
sanatçı Daniel Spoerri değişik objeleri, nesneleri ve yemek artıklarını bir
masaya yapıştırıp derleyen en çok ‘tuzak resimleri’ (trap paintings) ile
tanınmaktadır. Montaj resimlerini devam ettiren sanatçı 1963 yılında ise Fluxus
akımında yer almaya başlamıştır. 1960 yılında ise Joseph Beuys ‘Fat
Corners’ adlı enstalasyonunda bozulmaya bekletilen üst üste
yığılmış domuz yağını sergilemiştir. Kısa bir süre içinde galeride çalışan
temizlik ekibi yanlışlıkla Beuys’un eserini mahvederler. Carolee Schneemann
‘Meat Joy’ adlı performansını ise ilk defa
1964 yılında Paris’te vücutları et, balık, sosis, ve başka yemek artıklarıyla kaplı
yarı çıplak dansçılarla gerçekleştirir. 1970 yılında performans sanatçısı
Adrian Piper kıyafetlerini yumurta, süt, sirke ve yağdan olan bir karışıma
ıslatıp giydikten sonra bir hafta boyunca New York sokaklarında halkın arasında
gündelik hayatını sürdürür.
Daniel Spoerri, Nesir şiirler (1959-60).
Kredi: Tate websitesi.
|
1990 yıllarının başında ise sanatçı Felix Gonzalez-Torres ‘isimsiz’ adlı
şekerlerden oluşan enstalasyonunu AIDS e kaybettiği partnerinin anısına
oluşturmuştur. Eseri görmeye gelen
ziyaretçiler şeker almaya teşvik edilmektedir, böylece Torres’in partnerinin
kilosu kadar olan şekerler yavaş yavaş azalır ve yok olur.
Kara Walker: Incelik/ Muhteşem Şeker Bebek (enstelasyon), 10
Mayıs- 6 Temmuz 2014, Domino Şeker Fabrikası
|
Son zamanlarda çağdaş sanatta yemek hala kullanılan malzemelerden biridir. 2014
yılının baharına Creative
Time Kara Walker tarafından yapılan ilk büyük ölçekli kamu projesini sundu.
Brooklyn'in efsanevi Domino Şeker Fabrikası’nda yapılan devasa boyutta şeker
kaplı sfenks, binanın köleliğe dayanan tarihiyle bir hesaplaşma niteliğindeydi. Geçen 2016 yılının Mart ayında ise Art
Dubai’nin bir parçası olan ve Delfina Sanat vakfı tarafından organize edilen
‘The Wedding Project’ (Düğün Projesi) gerçekleştirildi. Son iki seneden beri
Delfina Vakfının gerçekleştirdiği ‘Politics
of Food’ (Yemeğin Politikası) adlı program
tarihi ve güncel konuları sorgulamak amaçlı sanatçıları, ünlü şefleri ve önde
gelen bilim adamlarını bir araya getirdi. Art Dubai fuarında ise
Delfina’nın geçmişte yapmış olduğu yemek
performanslarından, ve yemek temalı etkinliklerinden bir seçki gösterildi.
Katılımcılardan Sunoj D, Larissa Sansour, Candice Lin, Nile Sunset
Annex, Hind Mezaina, Manal al Dowayan, Taus Makhacheva ve Matheus Rocha Pitta
gibi sanatçılar da vardı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder