16 Haziran 2016 Perşembe

''I Don't have dreams, I have goals '' / Didem Aydın

İYİ BİR MODA TASARIMCISI NASIL OLMALI?

Moda dünyasının içinde yer edinebilmek, aslında dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Bu büyülü kapıdan içeri girebilmek için öncelikle azim, sabır, ciddi bir eğitim, yetenek, büyük bir tutku gerekiyor. Yani hiçbir şey gözüktüğü kadar kolay değil. Hayaliniz, aşkınız, yolunuz moda ise o zaman sorularınızın cevabını öğrenmekle ilk adımı atabilirsiniz.

Öncelikle bu rüyalar ülkesine doğru çıkılan yolculuğun uzun ve zor olduğunu bilmeli, zaman zaman bu yolda kabusların da size eşlik edeceğini unutmamalı ve buna hazır olmalısınız. Ben bu yolculuğa her zaman istediklerimin, aradıklarımın farklı oluşuyla  mağazaya ilk girdiğimde her yeri arayıp tarasam da istediklerimi bulamadığımdaki hislerimle beğenmeyerek, beğendiğim kumaşları, istediğim tasarımları hayal ederek karar verdim. Kendi markamı oluştururken, tasarım bilgim yanında piyasada öne çıkaran güçlü bir yaratıcı zekaya sahip olmam oldu. Eğer yaratıcı bir yeteneğiniz varsa ve güçlü bir tasarım bilgisine sahipseniz işte o zaman kombinasyon tamamlanmış demektir .Zirveye bu yolla çıktığımı çoğunuz duymuşsunuzdur. İyi bir tasarımcının denge ve oran duygusunun gelişmiş olması gerekir. İster eğitimli ister alaylı olsun, moda kariyerinde gerçek bir başarı yakalamak için, gerekli temel becerilere sahip olmak gerekir.


“Güçlü  Bir Yaratıcılığa Sahip Olun”

Tasarımcılar için sahip olunması gereken en önemli yeteneklerden birisi güçlü çizim becerisidir. Tasarımcı ressam değildir, ama tasarımını yaptığı kıyafetin detaylarını anlatabilecek ve kendinden sonraki kadroları doğru yönlendirecek kadar çizim tekniğini bilmesi gerekir. Temel çizimlerin dışında tüm detayları takip edebilecek güçlü bir göze sahip olmak çok önemlidir. Çünkü tasarımları benzersiz kılan detaylarıdır. İyi bir tasarımcı renklerin dünyasını iyi tanımalı, hangi renkleri birbiri ile kombinleyeceğini bilmeli, kumaşların oluşum şekillerini, sınıflandırılmalarını, birbirinden ayıran özellikleri, hatta kalite kontrolü dahil her detayına hakim olmalıdır. Tasarladığı ürünün hangi kumaşta nasıl bir sonuç vereceğini önceden hayal edebilmeli,  gelişen teknoloji ile beraber değişen kumaş endüstrisini yakından takip etmelidir. Kumaş seçmek, bu yola girmeden önce en zevk alacağım en heyecan duyduğum kısımdı içimde. Gelin görün ki dışardan aynı gözüken aynı desenlerde ki iki kumaşta bile dağlar kadar fark var. Her şey dokunup ele alana kadar. Ayrıca dikiş bilmeyen birisinin hayal ettiği şeyleri hayata geçirmesi çok zordur. Zira, her şeyin bir kalıbı, kalıpların da püf noktaları vardır. Hayal edersiniz, kalıba döker, keser ve dikersiniz. İyi modacı olmak için biraz değil en detayına kadar dikişi ve tekniklerini bilmek gerekir. Modelist sizi anlamadığında hayalinizi kalıba dökebilmeli, makineciniz uygulamak istediğiniz bir şeye yapılamaz dediğinde, makinaya oturup nasıl olacağını gösterebilmelisiniz. Kısacası piyasa tabiri ile iyi bir tasarımcının  atölyenin tozunu yutması  beyninde kurguladığı andan modelin askılandığı ana kadar her adımına hakim olması gerekir. Moda tasarımcıları hep diğer insanlardan bir adım önde olmak mecburiyetindedir. Bunu yapmak için de güncel moda olaylarını ve diğer tasarımcıların yaptıklarını sıkı sıkıya takip etmek gerekir, gelişen dünya şartlarına ve trendlere hızla adapte olunmalı, teknoloji kesintisiz takip edilmelidir. Tasarımla ilgili Adobe Photoshop, Illustrator, Excel gibi  CAD-tipi  yazılım programlarına hakim olmak günümüzde moda tasarımcıları için hayati önem taşır. Başlarda benim de bu alanda çok zorlandığım doğrudur. Genel olarak bu piyasada  rekabetin  çok sert olduğunu unutmamak gerekir. Ama bu rekabet, yeni tasarımların oluşmasında büyük bir motivasyon sağlayacak ve yeni fikirler konusunda sizi teşvik edecektir. Eğer ki siz de benim gibi bu işi yapıyor veya yapmak istiyorsanız eleştiriye açık olmanız çok önemli. Çünkü tasarım zevke ve beğeniye dayanan bir iş ve bu tür işlerde eleştiri kaçınılmaz bir sonuç. Bu harika söz de gölgemizdekilere gelsin. Sevgiler

 “ Büyük insanlar, kendilerine atılan eleştiri taşlarından heykeller dikenlerdir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder