Yine bir gün elimde bir kadeh kırmızı şarap, altımda gündelik hayatımın en büyük
parçası olan yoga taytım, İnstagramda
resimlere bakıyorum, birden önüme yukarıda gördüğünüz resim çıktı. Daha önce bu
karikatürü defalarca görmeme rağmen bu sefer sanki beynimde şimşekler çaktı;
Acaba yoga, farkındalık ve şarap tadımı birbirleri ile bağlantılı olabilir
miydi?
Yaklaşık bir iki saat farkındalığımı arttırarak geçmişe döndüm ve yaptığım
meditasyonlar ve şarap tadımı arasında ki bağlantıya odaklandım. İki saat
sonunda fark ettim ki, yoga ve meditasyon ile artan farkındalığım sayesinde,
farklı şarap aromalarını kolaylıkla ayırt edebilmeye başlamıştım.
Benim için yoga sadece bir spor dalı değil, aynı zamanda zihnim için en
gerekli terapi. Özellikle benim gibi devamlı düşünen, bir günde 100 aktivite
yapmaya çalışan ve bir oraya, bir buraya koşturan herkes için en ideal spor. Her
ne kadar yoga hayatıma 2010 yılında girmiş olsa da, farkındalık fenomeni ile
2014 yılında tanıştım. Katıldığım 6 haftalık farkındalık kursu hayatımı inanılmaz
bir şekilde değiştirdi. “Mindfulness” yani “Farkında olma sanatı” bir çok insanın
hayatını farklı yönde etkileyebilen bir meditasyon tekniği. Yoganın da en temel
taşı.
Kısaca “Minfulness” anı yaşayabilmeyi ve andan keyif alabilmeyi öğreten bir
yaşam stili. Gündelik yapılan küçük meditasyonlar farkındalığınızı arttırmanızı
sağlıyor. Artan farkındalık sayesinde hayattan çok daha fazla keyif alabilmeyi
öğreniyorsunuz.
Peki bunların şarap tadımı ile ne alakası var?
Genelde şarap tadımı sırasında, burunda ve damakta hangi aromaların ön
planda olduğu konuşulur. Eğer şaraba
karşı özel bir ilginiz varsa bu aromaları kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Ancak
eğer yoksa, ilk söyleyeceğiniz cümlenin “Bu şarap kırmızı şarap kokuyor!”,
olacağına eminim. J
Her şarabın kendine özgü bir aroma profili vardır. Örneğin bir kadeh
kırmızı şarapta çilek, kiraz, yaban mersini, tarçın, vanilya, kakao, tütün vs.
gibi aromalar bulabilirsiniz. Ne kadar çok tadım yaparsanız, burnunuzun o kadar
gelişir. Bunun en büyük nedeni, yaptığınız her tadımda farkındalığınızı artıyor
olmasıdır. Her şarap içişte hangi aromaların ön planda olduğunu anlamaya çalışırsanız, çok kısa zamanda bir
çok aromayı ayırt edebileceğinizi göreceksiniz. Tek yapmanız gereken, farkındalık
ile kadehinizi yudumlamak. İşte bu kadar basit!
“Mindfulness” yani farkındalık egzersizleri çevremde ki güzellikleri daya
iyi görmeme yardımcı oluyor. Hem yediğim yemekten daha fazla keyif alıyorum,
hem de içtiğim şarabı artık daha iyi anlıyorum. Hayatı dolu dolu yaşamayı seven
biri olarak, herkese bu yaşam stilini tavsiye ederim.
Genelde millet olarak içki kültürümüz sadece rakı ve bira dan ibaret olduğu için:) şarap kültürümüz sadece "köpeköldüren" den ibarettir. Benim için ise askerlik yaparken tanıştığım Gıda Muh.Şarap eksperi arkadaşımın muhabbetleri ile gelişmiştir sarap konusundaki bilgilerim.mesela şarap kadehinin şeklinin niye özellikle o şekilde olduğu:) Hangi uzumlerden hangi saraplarin yapıldığı. Filmlerde garsonun niçin şişeyi açar açmaz müşterilerine küçük bir tadım yaptırdığı:) gibi gibi..
YanıtlaSilGenelde millet olarak içki kültürümüz sadece rakı ve bira dan ibaret olduğu için:) şarap kültürümüz sadece "köpeköldüren" den ibarettir. Benim için ise askerlik yaparken tanıştığım Gıda Muh.Şarap eksperi arkadaşımın muhabbetleri ile gelişmiştir sarap konusundaki bilgilerim.mesela şarap kadehinin şeklinin niye özellikle o şekilde olduğu:) Hangi uzumlerden hangi saraplarin yapıldığı. Filmlerde garsonun niçin şişeyi açar açmaz müşterilerine küçük bir tadım yaptırdığı:) gibi gibi..
YanıtlaSil