İlginçtir ki “brownie” nin nasıl bulunduğuna dair bir sürü teori
var. Ve maalesef hangisinin doğru olduğunu bilemiyorum. Bu yüzden favorimi
anlatmaya karar verdim. Herkesin bildiği gibi brownie bol çikolatalı duruma
göre cevizli ve çok sevilen bir tatlı.
Brownie bir kekten ziyade daha çok bar kurabiye kıvamına
benzer, kekten farklı olarak daha serttir ve kekler gibi çatal bıçakla değil
elle yenildiği için İngilizcede ” finger food” dediğimiz elle yenilen besinler
arasında yer alır. )
Brownilerle ilgili “kek” ve “ıslak kek” başlıkları
altında binlerce reçete bulunmaktadır. Hangi kalıbın doğru olduğu tartışmalı tabi
ama iki tür de doğru kabul edilir ve bence her hali çok lezzetli.
İsmini koyu kahverenginden almıştır bu arada bunu da
belirtmeliyim.
Tabi ki hepimizin tahmin edebileceği üzere bir pasta şefi
çikolatalı bir kek yapmaya karar vermiş. Ve zannediyorum ki biraz yoğunmuş o
keki yaptığı sırada. Erittiği çikolatayı yanlışlıkla bisküvilerin üzerine
dökmüş ve onları o şekilde keke eklemeye karar vermiş fakat unu yeterli
gelmemiş.
Başka bir teoriye göre;
(“Betty Crocker's
Baking Classics” ve” John Mariani ’ ye ait The Encyclopedia of American Food
and Drink” kaynaklarına göre) Bangor/Maine
‘ de bir ev hanımı çikolatalı kek yaparken kabartma tozu eklemeyi unutmuş,
kekinin fırında kabarmadığını gören bu sevgili dostumuz keki süresi dolmadan
fırından çıkartmış, dilimlemiş ve o şekilde servis etmiş. Bu teori 1912 yılında
Bangor’da yayınlanan bir yemek kitabında reçetesi ile birlikte yer almaktadır.
Aradan 6 yıl geçtikten sonra bu brownie tarifi döneminin meşhur yazarlarından
Fannie Merritt Farmer tarafından keşfedilmiş ve Amerika Birleşik Devletlerinde
yayınlanmış.
Bunlara benzer bir sürü teori var ben doğruluğu en akla
yatkın gelen iki tanesini paylaşmayı tercih ettim. Bu harika lezzeti gerçekten
kimin bulduğunu bilemiyoruz tabi fakat kim bulduysa iyi ki bulmuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder