10 Ağustos 2016 Çarşamba

Brownie / Nazlı Büşra Özkan


İlginçtir ki “brownie” nin nasıl bulunduğuna dair bir sürü teori var. Ve maalesef hangisinin doğru olduğunu bilemiyorum. Bu yüzden favorimi anlatmaya karar verdim. Herkesin bildiği gibi brownie bol çikolatalı duruma göre cevizli ve çok sevilen bir tatlı.

Birinci teoriye göre 20. Yüzyılın başında Amerika birleşik devletlerinde bulunmuştur.

Brownie bir kekten ziyade daha çok bar kurabiye kıvamına benzer, kekten farklı olarak daha serttir ve kekler gibi çatal bıçakla değil elle yenildiği için İngilizcede ” finger food” dediğimiz elle yenilen besinler arasında yer alır. )

Brownilerle ilgili “kek” ve “ıslak kek” başlıkları altında binlerce reçete bulunmaktadır. Hangi kalıbın doğru olduğu tartışmalı tabi ama iki tür de doğru kabul edilir ve bence her hali çok lezzetli.

İsmini koyu kahverenginden almıştır bu arada bunu da belirtmeliyim.

Tabi ki hepimizin tahmin edebileceği üzere bir pasta şefi çikolatalı bir kek yapmaya karar vermiş. Ve zannediyorum ki biraz yoğunmuş o keki yaptığı sırada. Erittiği çikolatayı yanlışlıkla bisküvilerin üzerine dökmüş ve onları o şekilde keke eklemeye karar vermiş fakat unu yeterli gelmemiş.

Başka bir teoriye göre;

 (“Betty Crocker's Baking Classics” ve” John Mariani ’ ye ait The Encyclopedia of American Food and Drink” kaynaklarına göre)  Bangor/Maine ‘ de bir ev hanımı çikolatalı kek yaparken kabartma tozu eklemeyi unutmuş, kekinin fırında kabarmadığını gören bu sevgili dostumuz keki süresi dolmadan fırından çıkartmış, dilimlemiş ve o şekilde servis etmiş. Bu teori 1912 yılında Bangor’da yayınlanan bir yemek kitabında reçetesi ile birlikte yer almaktadır. Aradan 6 yıl geçtikten sonra bu brownie tarifi döneminin meşhur yazarlarından Fannie Merritt Farmer tarafından keşfedilmiş ve Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanmış.

Bunlara benzer bir sürü teori var ben doğruluğu en akla yatkın gelen iki tanesini paylaşmayı tercih ettim. Bu harika lezzeti gerçekten kimin bulduğunu bilemiyoruz tabi fakat kim bulduysa iyi ki bulmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder