21 Kasım 2016 Pazartesi

Altın değerinde bir yiyecek; Beyaz Trüf! / Ayseli İzmen

 
Dünyanın en pahalı yiyeceğinin  bir mantar çeşidi olduğunu söylesem inanır mısınız? Öyleyse sıkı durun, çünkü birazdan okuyacaklarınıza hayret edeceksiniz.
 
 



Bir mantar hayal edin gramı 150 lira. Tekrar ediyorum GRAMI 150 lira! Olur mu öyle şey dediğinizi duyar gibiyim. Ancak her yıl Ekim ayı itibari ile bir çeşit mantar türü olan Beyaz Trüf, gramı 4 ila 50 avrodan alıcı buluyor.

 

Peki nedir bu beyaz trüf?

 

Dünyanın en pahalı ve nadir bulunan yiyeceklerinden biri olan Beyaz Trüf, özellikle İtalya’nın Alba bölgesinde yetişiyor. Beyaz trüf diğer mantarlar gibi laboratuvar ortamında üretilemiyor. Bu da bu yiyeceği çok daha değerli kılıyor. Beyaz Trüf, diğer mantarların aksine, yerin altına yetişiyor. Her sene Ekim ayı itibari ile avcılar eğitimli köpek ve domuzlarla bu mantarları avlamak için ormana gidiyor ve özenle yerin altından bu mantarları çıkartıyor.

 

İtalya dışında Fransa, İspanya ve Hırvatistan’da da yetişen beyaz trüfler, geldiği bölgeye, büyüklüğüne, ve çeşidine göre fiyatlandırılıyor. Alba’da ortalama bir beyaz trüf gramı 4 euroya satılırken bu rakam gramı 35-40 euroya kadar çıkabiliyor.




Örneğin 2014 yılında İngiltere’de yapılan bir müzayedede, 1.8 kg ağırlığındaki beyaz trüf tam $90,000 alıcı buldu!



Peki bu mantar gastronomi için neden önemli?

 

Beyaz trüfün aroma profili diğer bütün mantarlardan çok farklı. Bu narin ve pahalı yiyecekte mantardan gelen aromalara ek olarak bal, saman, sarımsak, baharat, hafif nem, toprak ve amonyak aromaları da mevcut. Beyaz trüf özellikle tajarin ( Piemonte bölgesinde üretilen bir çeşit noodle), et tartar, kızarmış yumurta ya da peynir fondü ile tavsiye ediliyor. Genellikle

tavsiye edilen tüketim miktarı ise 5 ila 10 gram arasında değişiyor. 

 



Eğer beyaz mantarı tatmak isterseniz her sene Alba’da yapılan beyaz trüf festivaline gitmenizi tavsiye ederim. Uluslararası Alba Beyaz Trüf Festivali, özellikle midesine düşkün herkesin mutlaka gitmesi gereken festivaller arasında…Ben bu sene gittim ve çok keyif aldım. Kasımın son haftasına kadar sürecek olan bu festivali herkese öneriyorum.

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder