16 Haziran 2016 Perşembe

Şarap, Yoga ve Farkındalık / Ayseli İzmen




Yine bir gün elimde bir kadeh kırmızı şarap, altımda gündelik hayatımın en büyük  parçası olan yoga taytım, İnstagramda resimlere bakıyorum, birden önüme yukarıda gördüğünüz resim çıktı. Daha önce bu karikatürü defalarca görmeme rağmen bu sefer sanki beynimde şimşekler çaktı; Acaba yoga, farkındalık ve şarap tadımı birbirleri ile bağlantılı olabilir miydi?

 

Yaklaşık bir iki saat farkındalığımı arttırarak geçmişe döndüm ve yaptığım meditasyonlar ve şarap tadımı arasında ki bağlantıya odaklandım. İki saat sonunda fark ettim ki, yoga ve meditasyon ile artan farkındalığım sayesinde, farklı şarap aromalarını kolaylıkla ayırt edebilmeye başlamıştım.

 

Benim için yoga sadece bir spor dalı değil, aynı zamanda zihnim için en gerekli terapi. Özellikle benim gibi devamlı düşünen, bir günde 100 aktivite yapmaya çalışan ve bir oraya, bir buraya koşturan herkes için en ideal spor. Her ne kadar yoga hayatıma 2010 yılında girmiş olsa da, farkındalık fenomeni ile 2014 yılında tanıştım. Katıldığım 6 haftalık farkındalık kursu hayatımı inanılmaz bir şekilde değiştirdi. “Mindfulness” yani “Farkında olma sanatı” bir çok insanın hayatını farklı yönde etkileyebilen bir meditasyon tekniği. Yoganın da en temel taşı.

 

Kısaca “Minfulness” anı yaşayabilmeyi ve andan keyif alabilmeyi öğreten bir yaşam stili. Gündelik yapılan küçük meditasyonlar farkındalığınızı arttırmanızı sağlıyor. Artan farkındalık sayesinde hayattan çok daha fazla keyif alabilmeyi öğreniyorsunuz. 

 

Peki bunların şarap tadımı ile ne alakası var?

 
Genelde şarap tadımı sırasında, burunda ve damakta hangi aromaların ön planda olduğu konuşulur.  Eğer şaraba karşı özel bir ilginiz varsa bu aromaları kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Ancak eğer yoksa, ilk söyleyeceğiniz cümlenin “Bu şarap kırmızı şarap kokuyor!”, olacağına eminim. J

 

Her şarabın kendine özgü bir aroma profili vardır. Örneğin bir kadeh kırmızı şarapta çilek, kiraz, yaban mersini, tarçın, vanilya, kakao, tütün vs. gibi aromalar bulabilirsiniz. Ne kadar çok tadım yaparsanız, burnunuzun o kadar gelişir. Bunun en büyük nedeni, yaptığınız her tadımda farkındalığınızı artıyor olmasıdır. Her şarap içişte hangi aromaların ön planda olduğunu  anlamaya çalışırsanız, çok kısa zamanda bir çok aromayı ayırt edebileceğinizi göreceksiniz. Tek yapmanız gereken, farkındalık ile kadehinizi yudumlamak. İşte bu kadar basit!

 

“Mindfulness” yani farkındalık egzersizleri çevremde ki güzellikleri daya iyi görmeme yardımcı oluyor. Hem yediğim yemekten daha fazla keyif alıyorum, hem de içtiğim şarabı artık daha iyi anlıyorum. Hayatı dolu dolu yaşamayı seven biri olarak, herkese bu yaşam stilini tavsiye ederim. 

2 yorum:

  1. Genelde millet olarak içki kültürümüz sadece rakı ve bira dan ibaret olduğu için:) şarap kültürümüz sadece "köpeköldüren" den ibarettir. Benim için ise askerlik yaparken tanıştığım Gıda Muh.Şarap eksperi arkadaşımın muhabbetleri ile gelişmiştir sarap konusundaki bilgilerim.mesela şarap kadehinin şeklinin niye özellikle o şekilde olduğu:) Hangi uzumlerden hangi saraplarin yapıldığı. Filmlerde garsonun niçin şişeyi açar açmaz müşterilerine küçük bir tadım yaptırdığı:) gibi gibi..

    YanıtlaSil
  2. Genelde millet olarak içki kültürümüz sadece rakı ve bira dan ibaret olduğu için:) şarap kültürümüz sadece "köpeköldüren" den ibarettir. Benim için ise askerlik yaparken tanıştığım Gıda Muh.Şarap eksperi arkadaşımın muhabbetleri ile gelişmiştir sarap konusundaki bilgilerim.mesela şarap kadehinin şeklinin niye özellikle o şekilde olduğu:) Hangi uzumlerden hangi saraplarin yapıldığı. Filmlerde garsonun niçin şişeyi açar açmaz müşterilerine küçük bir tadım yaptırdığı:) gibi gibi..

    YanıtlaSil