Bu konu üzerine çalışmalar yapan Princeton
Üniversitesi Mühendislik ve Bilim departmanı dekan yardımcısı Peter Bogucki ve
ekibi, peynir tarihinin aslında bilinenden çok daha eski olduğunu bir kaç yıl
önce kanıtladı. 30 yıl önce başlayan ve 2012 yılında sonuç veren arkeolojik
araştırma sonuçlarına göre ilk peynir MÖ 7000’de Polonya’da ortaya çıktı.
Yapılan kazılar sonucunda çeşitli
çömlekler bulundu. Bu çömlekler arasında süzgeç olarak kullanıldığı tahmin
edilen, delikli çömleklere çeşitli biyokimyasal analizler yapıldı. Yapılan bu
analizler, çömlekte bulunan maddenin süt yağı olduğunu kanıtlarken, çömleğin
muhtemelen peynir üretiminde kullanılan bir filtre olduğunu gösterdi.
Bu alanda uzman bir çok araştırmacıya
göre Neolitik dönemde yaşayan çiftçiler hayvanlarını özellikle peynir üretmek
için besliyordu. Bunun nedeni bölgedeki halkın laktoza duyarlı olmasıydı.
Laktoz, yani süt şekerini, sindiremeyen yerliler çareyi çok daha az laktoz
içeren peynirde bulmuştu.
Peynirin tam olarak nerede ve ne zaman üretildiği
tartışıla dursun, hem fikir olunan bir gerçek peynirin eski mitolojideki önemi.
Eski Yunan mitolojisinde peynir insanoğlunun ilk ürettiği yiyecekler arasında. Özellikle
keçi, keçi sütü ve keçi peyniri Yunan mitolojisinde ayrı bir öneme sahip. Zeus’u
çocukken besleyen canlının keçi Amatlheia olması da bunun en büyük kanıtı. Muhtemelen
tamamen şans üzeri üretilen peynir, özellikle MÖ 5000 yıl önce Mezopotamya’ da gelişti.
Bu dönemde bulunan duvar resimlerinde peynir yapımının inceliklerini öğrenmek
mümkün.
Günümüzde peyniri sabah, öğle, akşam her öğün
tüketiyoruz! 2013 yılındaki verilere göre Türkiye’de kişi başı peynir tüketimi
16.5 kg. Bu oran Avrupa’da ki diğer ülkelere göre daha az olmasına rağmen (
17.3 kg), Amerikaya göre daha yüksek (15.07kg). Bakalım 10 yıl sonra kişi başı
peynir tüketimi kaç kg olacak..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder