18 Mayıs 2016 Çarşamba

Bütünsellik: 2. Mengen Aşçılık Kampı ve Madrid Füzyon / Tanju Tatlı


Yerellik ve evrensellik birbirini besleyen kol kola kavramlar. Evrensel olmak yerel olmaktan vazgeçmek değil. Yerele özgünlüğü içinde evrensel bir algı ile sarılmak ile gerçekleşiyor. Evrensel yaklaşımlar da hem değerler hem de uygulamalar bağlamında insanlığın mirası olan ortak kabul ve yaklaşımlar. Kültürel anlamda katı üst kültür alt kültür gibi kavramlar çoktan kayboldu. Beğeniler çeşitleniyor. Esasen bu sosyolojik gerçek farklı yollar ile engellenmese, kutuplaşmaları dahi çözmek için de bir fırsat oluşturuyor.  Evrensellik ile yerelliği buluşturmaya çalışan projeler, kalıcılığını artırma potansiyeline sahip oluyor. Evrensellik yerellik bahsinden sonra,  teori ve pratik kavramları üzerinde duralım.

Bir diğer bütünsellik yaklaşımı da teori ve pratiğin birlikte ele alınabilmesi. Teori ve pratik de birbirlerinden neşet eden araçlar. Bir teori pratiğin yolunu açıyor ya da bir uygulama teori yazımını güçlendiriyor ve bir projeni n başka yerlere farklı alanlarda taşınmasını sağlıyor. Bir konunun hem teorisini yazan hem de pratiğini yapan insanların aynı kişiler olması ya da işbirliği içerisinde olmaları çalışmaların güçlenmesini sağlıyor.

Evrensellik, yerellik, teori ve pratik kavramları bağlamında 10 günlük bir eğitim kampı ile tamamlanan Mengen Aşçılık Kampını değerlendirmek gerekiyor. Küresel aşçılık eğitimi kapasitesi, yerel unsurları, bu ilçedeki aşçılık okulundan mezun gönüllü eğitmenlerin özverisi, Türkiye’nin dört bir yanından öğrenme hevesiyle gelen öğrencilerin heyecanı... İlk üç gün liseler için gerçekleşen eğitimler son 7 gün üniversitelerin mutfak ile ilgili bölümlerinden öğrenci ve akademisyenlerin katıldığı çeşit çeşit eğitim ve uygulama ile devam etti. Aşçılar akademisyenlerle buluştu. Teori pratik ile buluştu.  Bir ilçenin sahip olduğu bir değer üzerinden bir çekim merkezi olabilme potansiyeli ortaya çıktı. Bu aslında o ilçenin klasik yöntemlerle değil de nasıl kalkınması gerektiğini dahi ortaya koydu. Bunun yanında ilçede düzenlenen önemli etkinliklerin de kültür, kültüre özgü üretim ve paylaşım gibi temalara daha çok yönelmesi gerektiği yolunda ön alıcı oldu… Aşçı adayları mesleği tanıma, öğrenme, paylaşma imkanı buldu. Bir eğitim sürecinden ve bir ilçeden ayrılmakta zorlandılar.

Kamp aynı zamanda bir çok kişinin de bir araya gelmesini sağladı. Bu enerjik ortamda da verimli sohbetler yapıldı. Kampta da özverili biçimde liderlik edenlerden olan değerli şef Özay Akar ile sohbetimizde  Madrid  Fusion’dan bahsetti. Madrid’te dünyanın her yerinden şefin bir araya geldiği çok kapsamlı bir aşçılar buluşması. Buluşma derken statik bir kavramdan bahsetmiyorum,  içerisinde konferanslar, çalıştaylar, yarışmalar ile dolu dolu bir uluslar arası etkinlik. Füzyon kavramı  farklılıkların ortak bir konuda etkili bir biçimde bir araya gelmesi diye tanımlanabilir. Mengen’deki çoğu açıdan mütevazı sosyal sorumluluk projesi de bir füzyon. Tabii Madrid ile kesinlikle karşılaştırma yapmıyorum, Madrid bir başkent , bir imparatorluk mirası taşıyan bir turizm şehri. İspanya’nın bir çok açıdan kesişme noktası olma özelliğini aşçılık bağlamında iyi değerlendirmişler. Bu potansiyellerin hepsi  ülkemiz için de fazlasıyla geçerli.  Bu kamp vesilesiyle dünyadaki tüm örnekler çok yakından izlenebilir, hepsinin üzerinde konuşulabilir. Daha farklısı belki de daha etkin biçimde ülkemizde, ilçemizde uygulanabilir olduğu üzerine fikir teatisi yapmak, bu etkinliği ileriye, geleneği üzerinde yenilikleri ile taşımak açısından elzem. Bu konuda rahatlıkla kalem oynatmamızı sağlayan herkesi kutlamak gerekiyor. Teori ile pratiği, evrensel ile yereli bir araya getirmeye çabaladıkları için.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder