“Anna Matveyevna Pavlova” Zamanının en önemli
balerinlerindendir kendisi. Bembeyaz bir kuğu gibi zarif ve bir kuş tüyü kadar
narin bir rus.
1926 yılında Yeni Zellanda ve Avustralya turnesine çıkmış ve
Yeni Zellanda bu turneyi yılın olayı kabul etmiş.Rivayete göre izleyenler
gösteriden o kadar etkilenmişler ki “dans etmiyor , adeta uçuyor” demişler.
Anna Pavlova’nın kaldığı otelin yaratıcı mutfak şefi , onun şerefine bir tatlı
yapmak istemiş ve bu tatlıyı anlatırken şu cümleleri kullanmış “bu öyle bir
tatlı olmalı ki hem gören hem de tadan herkesin aklına Anna gelmeli . Kar gibi
bembeyaz olmalı Anna ‘ nın tenini andırmalı, en az onun kadar narin ve kırılgan
olmalı, onun kadar hafif olmalı , tütüsünün uçuşan kumaşını andırmalı , ve
tütüsündeki güller ve yaprakları da olmalı” . Sonra işe koyulmuş ve onun kadar
kırılgan beyaz ve narin bir Fransız merengi yapmış . Onu en iyi mereng
tanımlarmış çünkü . ardından kremşanti ile doldurmuş merenglerin içini ,hafif
olmalıymış ,tütüsünün uçuş uçuşluğunu da en güzel krem şanti anlatırmış ve son
dokunuşunu güller ve ve yapraklarını andırması adına kivi ve çileklerle yapmış
.
Tatlı sadece Anna tarafından değil hem Yeni Zellanda hem de
Avustralya halkı tarafından o kadar çok beğenilmiş ki iki ülke de milli tatlı ilan etmeye karar
vermişler. Anna’ya olan sevgilerini göstermek adına da tatlıya “PAVLOVA” ismini
vermişler .
O gün bugündür paskalya, şükran günü ve noel gibi özel
günlerde pavlova pişirilir ve tüketilirmiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder