18 Mayıs 2016 Çarşamba

Küçük Bir Lezzet Tarihi “PAVLOVA” / Nazlı Büşra Özkan



“Anna Matveyevna Pavlova” Zamanının en önemli balerinlerindendir kendisi. Bembeyaz bir kuğu gibi zarif ve bir kuş tüyü kadar narin bir rus.
1926 yılında Yeni Zellanda ve Avustralya turnesine çıkmış ve Yeni Zellanda bu turneyi yılın olayı kabul etmiş.Rivayete göre izleyenler gösteriden o kadar etkilenmişler ki “dans etmiyor , adeta uçuyor” demişler. Anna Pavlova’nın kaldığı otelin yaratıcı mutfak şefi , onun şerefine bir tatlı yapmak istemiş ve bu tatlıyı anlatırken şu cümleleri kullanmış “bu öyle bir tatlı olmalı ki hem gören hem de tadan herkesin aklına Anna gelmeli . Kar gibi bembeyaz olmalı Anna ‘ nın tenini andırmalı, en az onun kadar narin ve kırılgan olmalı, onun kadar hafif olmalı , tütüsünün uçuşan kumaşını andırmalı , ve tütüsündeki güller ve yaprakları da olmalı” . Sonra işe koyulmuş ve onun kadar kırılgan beyaz ve narin bir Fransız merengi yapmış . Onu en iyi mereng tanımlarmış çünkü . ardından kremşanti ile doldurmuş merenglerin içini ,hafif olmalıymış ,tütüsünün uçuş uçuşluğunu da en güzel krem şanti anlatırmış ve son dokunuşunu güller ve ve yapraklarını andırması adına kivi ve çileklerle yapmış .
Tatlı sadece Anna tarafından değil hem Yeni Zellanda hem de Avustralya halkı tarafından o kadar çok beğenilmiş ki  iki ülke de milli tatlı ilan etmeye karar vermişler. Anna’ya olan sevgilerini göstermek adına da tatlıya “PAVLOVA” ismini vermişler .
O gün bugündür paskalya, şükran günü ve noel gibi özel günlerde pavlova pişirilir ve tüketilirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder