18 Mayıs 2016 Çarşamba

Türk Mutfağı Tadında / Korhan Süren


Mutfak kelimesi; Tabbah,Matbah ve günümüz kullanımı olarak Mutfak Arapça kökenli olup,Türkçesi aşevidir.Aşevinden dolayıdır ki bilere de aşçı denmektedir.

Kutadgu Bilig adlı eserde Yusuf Has Hacip’in aşçı tanımı ; ‘aşçıbaşının gözü tok gönlü zengin olmalı,temiz olduğu gibi yüzü ay gibi parlak olmaldır.Aşçı temiz olursa temiz yemek verir.Yemek temiz olursa seve seve yenilir.’

Bahsi geçen tanımda da bahsedildiği gibi temizlik bizim mesleğimizde önemlidir.Aşevleri güçlü karakterler istemektedir,temizlik sadece bedenen değil manevi olarak da gerekmektedir.Bunun yanı sıra yemek kültürlerimiz de bizler için önemlidir.Bugün kültürel soykırımların da yapıldığı görülmektedir.Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden bir kalabalığın kültürünün değişmemesi,gittikleri bölgelerde kültürleri değiştirmemesi elbetteki olanaksızdır.Bizler Atalarımızın mutfak miraslarına sahip çıkmadıkça maalesef bir nevi mutfak soykırımına da apaçık bir şekilde maruz kalacağız.Günümüzde Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’nun yöresel lezzetleri ön plana çıkarttığı,çıkartmaya çalıştığı,Türk Mutfağı’nın üzerinde durduğu aşikardır,ve desteklenmelidir.

Gençlerimizin popüler kültürün kurbanı olduğu yabancı kelime kullanma özentiliğinin maalesef Mutfağımıza da yansıdığı ortadadır.Yabancı menşeili ürünler ve yabancı kelimelere sahip olan yemekler daha çok talep görmektedir. Bugün bir aşçının Tatar mantısı yerine ravioli yapması,meyhane pilavından ziyade risottolar bilmesi,revani yerine trileçe tatlısı ile ilgilenmesi işin ileriki boyutlarında yaşayacağımız tehlikelerin artacağına işarettir.

Türk Mutfağı’na büyümüş de küçülmüş bir çocuk diyemeyiz,bilinen en eski kaynaklarda Türk ismi geçmektedir,böyle bir milletin yemek kültürü de küçümsenemeyecek kadar büyüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder