Mutfak kelimesi; Tabbah,Matbah ve günümüz kullanımı olarak
Mutfak Arapça kökenli olup,Türkçesi aşevidir.Aşevinden dolayıdır ki bilere de
aşçı denmektedir.
Kutadgu Bilig adlı eserde Yusuf Has Hacip’in aşçı tanımı ;
‘aşçıbaşının gözü tok gönlü zengin olmalı,temiz olduğu gibi yüzü ay gibi parlak
olmaldır.Aşçı temiz olursa temiz yemek verir.Yemek temiz olursa seve seve
yenilir.’
Bahsi geçen tanımda da bahsedildiği gibi temizlik bizim
mesleğimizde önemlidir.Aşevleri güçlü karakterler istemektedir,temizlik sadece
bedenen değil manevi olarak da gerekmektedir.Bunun yanı sıra yemek
kültürlerimiz de bizler için önemlidir.Bugün kültürel soykırımların da
yapıldığı görülmektedir.Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden bir kalabalığın
kültürünün değişmemesi,gittikleri bölgelerde kültürleri değiştirmemesi
elbetteki olanaksızdır.Bizler Atalarımızın mutfak miraslarına sahip çıkmadıkça
maalesef bir nevi mutfak soykırımına da apaçık bir şekilde maruz kalacağız.Günümüzde
Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’nun yöresel lezzetleri ön plana
çıkarttığı,çıkartmaya çalıştığı,Türk Mutfağı’nın üzerinde durduğu aşikardır,ve
desteklenmelidir.
Gençlerimizin popüler kültürün kurbanı olduğu yabancı kelime
kullanma özentiliğinin maalesef Mutfağımıza da yansıdığı ortadadır.Yabancı
menşeili ürünler ve yabancı kelimelere sahip olan yemekler daha çok talep
görmektedir. Bugün bir aşçının Tatar mantısı yerine ravioli yapması,meyhane
pilavından ziyade risottolar bilmesi,revani yerine trileçe tatlısı ile
ilgilenmesi işin ileriki boyutlarında yaşayacağımız tehlikelerin artacağına
işarettir.
Türk Mutfağı’na büyümüş de küçülmüş bir çocuk
diyemeyiz,bilinen en eski kaynaklarda Türk ismi geçmektedir,böyle bir milletin
yemek kültürü de küçümsenemeyecek kadar büyüktür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder