Büyüğünden küçüğüne herkesi ayıla bayıla tükettiği ,
neredeyse kimsenin hayır diyemediği muhteşem lezzet pizzanın nasıl bulunduğunu
hiç düşündünüz mü ?
Pizza ; latincede
ezmek ve öğütmek anlamına geliyor. Sadece kelime olarak değil, bizdeki pide
gibi pizzanın da kökeni Yunan, Mısır ve Roma uygarlıklarında arpa-su
karışımıyla elde edilen “maza”ya kadar dayanır. Pizzanın keşfine ilişkin olan
hikaye ise oldukça enteresandır.
Aslında pizza
mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem beraberliği ile fakir İtalya halkı
tarafından yüz yıllarca tüketilmiştir. Dünya genelinde bir üne kavuşması ise,
Kraliçe Margherita’nın 1889 senesinde mozzarella peyniri-domates-fesleğen ile
yapılan pizzayı tatması ile başlar. Bu tarihe kadar halkın yoksul kesimi
tarafından tüketilen pizza, Kraliçenin pizzayı beğenmesi sonucu, aşçı
Esposito’ya bir teşekkür mektubu göndermesi sonucunda zengin halkın da
sofrasına girmeye başlar. Mektup, adı Pizzeria Brandi olan pizza dükkanında
halen sergilenmektedir.
Bu teşekkür mektubunun
hikayesi şöyledir ; Pietro adını verdiği pizza fırınını Bay Esposito Palazzo di
Capodimente sarayına komşu biryerde uzun yıllardır işletiyordu . Kral ve
kraliçeyi mutlu etmek isteyen saray aşçıları tüm hünerlerini göstermektedirler
ancak Kraliçe’nin canının pizza çekmesiyle işler biraz karışır. Pizzanın yoksul
yiyeceği olması sebebiyle nasıl yapılması gerektiğini saray aşçıları
bilememektedirler. Pizzanın hızlıca yapılabilmesi amacıyla acilen Esposito’ya
sipariş verilir. Esposito mozarella peyniri-domates-fesleğen ile yaptığı
pizzayı kraliçeye sunar, kraliçe pizzanın ismini merak eder ve Esposiyo’ya
sorar, çok heyecanlanıp ne söylemesi gerektiğini unutarak telaşla kraliçenin
adını telaffuz eder. Kraliçe Margherita, Esposito’ya yazdığı mektupta yediği
pizza için “Pizza Margherita” tanımını kullanır.
Pizzanın
bütün dünyada hızlı bir şekilde yayılmasında ise 1800’lerin sonlarına doğru
Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden İtalyan vatandaşları yemek kültürlerini
devam ettirmeye çalışırlar. Göçmenlerce açılan minik pizza restoranları
sayesinde pizza Amerikalıların da günlük yaşamına girer, işin ucundaki büyük
pastayı gören Amerikalı girişimciler daha büyük pizza restoranları açmaya
başlamasıyla birlikte pizza daha da dikkat çekmeye başlar. Zamanla asıl pizza
malzemelerine yapılan eklemeler, ufak-tefek değişiklikler ile Amerikalı
girişimciler tarafından dünyaya yayılır. Hatta oldukça yaygın olan bir görüşe
göre bu pizza türleri, İtalyan pizzasından oldukça farklılıklar gösterir.
Fesleğen ve sarımsak gibi orijinal malzemelerle imal edilen İtalyan pizzasını
tatmanın en iyi yolu Napoli’yi ziyaret etmektir.
Lazio
usulü Pizza Romana, Sicilya usulü Neapoliten pizza, Beyaz pizza ve Pizza Margherita
birer İtalyan klasiğidir ve şiddetle yerinde denenmesi tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder