Size bir itirafım var;
Bir sene öncesine kadar şarap kapamayı bilmiyordum. Nasıl yani diyeceksiniz!
Şarabın kapatma tekniğimi olurmuş… Ancak var. Şarabı doğru şekilde kapamazsanız
o şarap bozulabilir. Değil bir hafta sonra, ertesi gün bile şarabı içemezsiniz.
İşte size şarabı doğru
kapamanın sırları!
Genellikle şarabı açtıktan
sonra kapatmak isteyince mantarı ters taraftan şişeye sokarız. Çünkü ıslanmış
taraf hafif şiştiği için şişeye girmesi zor olur. Kuru taraf işimize gelir,
kolay girer. Bu yüzden hemen kuru tarafla şarabı kapatırız. Oysa kuru taraf
kirli olabilir, istenmeyen bakteriler olabilir ve bu şarabı bozar.
Durumu en basit şu
şekilde anlatabilirim. Mantar kapsüllerin şaraba değmemiş kısmında zamanla
gelişen istenmeyen bakteriler ve zararlı mantar olabilir. Siz kapsülün temiz
tarafını şaraba soktuğunuzda eğer kapsülde zamanla oluşan bakteriler ve
mantarlar varsa bunlar şaraba bulaşır ve şarabı bozar.
Mantar her zaman şaraba
değmelidir çünkü şarabın içerisindeki
alkol, asit ve tanen mantarı bozulmaktan korur. Bu yüzden şarabın her zaman
yatık saklanması önerilir. Yatık saklanan şarap mantara sürekli temas halinde
olduğu için mantarın kurumasını engeller. Eğer mantar kurursa çatlar ve hava
geçirir. Havayla temas eden şarap bozulur ve okside olur.
Bu durumun buşone şarap
ile karıştırılmaması oldukça önemlidir. Buşone olan şaraplar mantar
enfeksiyonundan etkilenmiş şaraplardır. Bozuk yumurta, nemli bez, klor ve çürük
tahta gibi istenmeyen kokular içerir. Her mantar buşone olmaz. Buşone mantar
üretildiği an itibari ile enfeksiyon kapar ve şarap ile temas eder etmez şarabı
etkilemeye başlar.
Bu yüzden bundan sonra
şarabı açarken çok dikkatli olun. Özellikle iyi şarapları kendi hatanız
yüzünden bozmak istemezsiniz!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder