18 Şubat 2017 Cumartesi

Londra’da David Hockney Sergisi / Huma Kabakcı


1962 senesinde daha yeni Royal College of Art’dan mezun olduğunda David Hockney “İstediğim zaman, istediğim yerde, zaman zaman nostaljik yolculuklarla istediğim resmi yapıyorum” demişti. O zamandan bu yana 55 sene geçti. Tate Britain’da açılan ve uluslar arası tanınmış İngiliz sanatçı Hockney’nin 80inci doğum günü onuruna düzenlenen bu kapsamlı retrospektif Sanatçı’nın 60 yıl boyunca engellenmemiş deneyimler yaptığını gösteriyor. Bu kapsamlı sergide Hockney'in, yeni teknolojileri benimseyen tarzı ve çalışma biçimleriyle kendini her seferinde geliştirdiğini görebiliyoruz. Tate Britain’daki bu sergide Los Angeles yüzme havuzlarındaki portre ve görüntülerden, çizimlerine, fotoğraflarına, Yorkshire manzaralarına ve daha önce görülmemiş olan son resimlerine kadar birbirinden önemli eser mevcut.

 

Hockney'nin adını veren büyük California yüzme havuz resimleri ziyaretçilerin gözlerine bir gülümseme getiriyor ancak odanın karşısından tanıdık serin geometrilerine bakıldığı takdirde daha keskin bir görüntü ortaya çekiyor. Hockney'nin Royal College of Art'da ürettiği, yoğun soyut tuvaller, ardından gelen akuamarin eserlere hazırlık yapıyor. 1960 ve 1961'de, homoseksüellik İngiltere'de hâlâ suç olarak görüldüğünde, İngiliz ressam, daha sonra 20'li yaşlarının başına kadar, sanatsal enerjisinin çoğunu riskli, ortaya çıkmayla ilgili resimlerine ayırdı. Resim stili 1950’lerin İngiliz Avangarda akımından esinlenmiş olmasına rağmen kulanmış olduğu renkler ve geometriler ona benzersiz bir tarz katmıştır.

 


Tate ‘in de koleksiyonunda olan ve sergide yer alan önemli eserlerden biri olan "A Bigger Splash" başlıklı resim, Kaliforniya'da bir yüzme havuzunda sıçrayan suyu tasvir ediyor. Hockney, Royal College of Art’dan mezun olduktan sonra 1963'te Los Angeles'ı ilk ziyaret etti ve Kaliforniya’nın rahat ve şehvetli yasam tarzından çok etkilendi. 1968 yılına kadar yalnızca aralıklı olarak yapılan yolculuklarla Avrupa’yı ziyaret etti ve 1976'da Los Angeles'a nihai bir yolculuk yaparak orada kalıcı bir ev kurdu. O zamandan bu yana Los Angeles’in o renklerini eserlerinde kullanmayı ihmal etmedi.

 

2012 yılında Royal Academy’de gerçekleşen “David Hockney: A Bigger Picture” sergisinden  bu yana  gerçekleşen en kapsamlı retrospektif sergisini kaçırmayın derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder